Новини

Електронен вестник на ОУ "Васил Левски"

18 ФЕВРУАРИ – 149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА – ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Васил Левски е една от онези личности, чийто образ се размива на границата между реално и мистично. Героизмът и безпрекословната му любов към родината вдъхновяват и до днес. Трудно е човек да повярва, че може да съществува някой, толкова безумно смел и жертвоготовен.
На 18.02.2022  отбелязваме 149 години от обесването на Апостола.

Този ден е един от най-мрачните дни в историята ни. Денят, в който губим един от най-чистите, смелите, прозорливите и отдадени синове на нашата родина - Апостола на българската свобода Васил Левски.

Героят с човешки лик, обагрил битието си със себеотрицание и саможертва, чийто въжделения достигат границите на една бъдеща по-съвършена епоха. За Дякона не можем да говорим в минало време, тъй като заветите му, надхвърлят тленноста. Героичен е целият му живот. Обикновен и възвисен, незабележим и величав, тих и могъщ.

България без скромните му, но неотменно самоотвержени стъпки щеше да бъде по-малка, по-слабо годна за големи дела. И както и различно да са се проектирали всички следващи върхове на революционната и духовната ни бунтовност, те имат неотменна връзка с най-непреходното явление в българската история - Васил Левски.

149 години след неговата гибел, ние помним завета му, почитаме паметта и безсмъртните уроци, а думите му отекват все по-силно. Защото за нас ценностите на Апостола винаги са били знаме и пример за подражание.

Поклон, Апостоле!

С редица инициативи ученици и учители от ОУ „Васил Левски“- Ботевград ще почетат паметта на Васил Левски.

Attachments:
Download this file (IMG_3637.pdf)Инициативи 09.02-18.02.2022[ ]8129 kB2022-02-19 05:20

Контакти

Основно училище „Васил Левски“ - гр.Ботевград ул. „Александър Батенберг“ №14 Тел.0723 66821

Search