Памет за Апостола

От днес в ОУ „Васил Левски“ - Ботевград, започнаха дните посветени на патрона на училището. И тази година те ще преминат под мотото „Левски завинаги подвиг остава“.

 


 


  От днес до 18 февруари, в ОУ „Васил Левски“ се провежда и инициативата „Дни на отворените врати“.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е един от най-великите българи. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му. Ние, учениците и учителите от основно училище "Васил Левски"-Ботевград, също отбелязваме този ден на почит и преклонение пред живота и делото на Апостола.


 

        Видео от събитието
        Още видео

                      

Отчитането на резултатите от конкурсите и викторините и тържественото закриването на седмицата ще бъде на 18 февруари - ден за поклон и признателност пред паметта, подвига и примера на великия българин Васил Левски.


 

Община Ботевград организира церемония по поднасяне на венци и цветя по повод 148 години от обесването на Васил Левски на 18.02.2021г. /четвъртък/.

Ритуалът, с участието на ученици от ОУ „Васил Левски“ – град Ботевград, ще започне от 11:30 часа пред паметника на Апостола на Свободата на пл. „Освобождение“, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Организаторите призовават всички присъстващи, да спазват физическа дистанция от поне 1,5 м и да носят лични предпазни средства.