Новини

Електронен вестник на ОУ "Васил Левски"

Дистанционното обучение на учениците

От 30 ноември в България започна отново обучението в дистанционна форма. Това беше изпитание за цялата образователна система и разбира се, за нашето училище.
За щастие ние бяхме подготвени.

ОУ „Васил Левски“ е първото в Ботевград, което въведе образователната платформа Office 365 for Education, а електронният дневник на Училища БГ ползваме уверено, без успоредна книжна документация.

Благодарение на решителните и навременни действия на директора на училището, образователният процес бе пренесен във виртуалното пространство и отговори на всички изисквания на МОН от самото начало.

Екипът от специалисти имахме за задача в  кратък срок да приведем тази трансформация в действие. Не крия, твърде отговорна и стресова задача, най-вече заради неизвестността, какви перипетии може да срещнем. Прилагахме на практика много неща за първи път. Трябваше да подготвим колектива дистанционно и да създадем атмосфера на спокойствие в една извънредна ситуация. На учениците също трябваше да се предоставят условия да участват в дистанционното обучение с минимум усилия от тяхна страна.

В края на миналата учебна година, колегите имаха свободата да използват електронни платформи, според предпочитанията им. Тази свобода и използването на познати онлайн инструменти трябваше да даде спокойствие и на учениците. Приятна изненада беше факта, че се използват разнообразни образователни ресурси, отговарящи до голяма степен на очакванията за интересно и интерактивно обучение в електронна среда. Зад всичко това се крие неуморната работа на педагози, чиято креативност и ентусиазъм позволиха да се реализират редица добри практики.

Официалният вътрешноинституционален поток на информация преминава през служебните пощи Outlook в edu.mon.bg. На учениците също са раздадени служебни акаунти, които освен, че разполагат с много екстри, спрямо обикновен акаунт в Гугъл, са с допълнителни нива на защита. Заедно с електронния дневник на OneBook, учебният процес в дистанционна форма е напълно обезпечен.

Извънредното положение ни позволи да погледнем на образованието под нов ъгъл, да открием нови хоризонти за неговото развитие и алтернативни форми. Училището ни е иновативно, защото не се бои да прилага съвременни информационни технологии в учебния процес. Успехът ни се дължи не на липсата на трудности, а на умението да ги преодоляваме.

Дистанционното обучение е по-близо до интересите и ежедневието на младите хора, чиято жизнена и работна среда е наситена с информационни технологии. Ангажира по-пълноценно техните сетива и желание за участие в образователния процес. Гъвкавият обучителен график в асинхронното обучение, даде възможност на учениците да управляват собственото си време.

В същото време се акумулира зрителна и обща умора от работата с електронни средства. Започна да ни липсва емоционалната и социална връзка в учебните часове и извън нея. Ученици и учители усетиха носталгията от директната комуникация. Дистанционното обучение ни даде възможност да оценим онова, което сме приемали за даденост – уюта на училището, приятелствата в него и живия контакт.

Въпреки трудностите, резултатите са обнадеждаващи. Залогът беше твърде висок – да се спаси учебната година и да се оползотвори времето прекарано в изолация. Педагогическият колектив сме не само свидетели, но и двигатели на процеси, невиждани досега в България. Историята помни, че понякога е нужна критична ситуация, като настоящата, която да даде тласък на започнати процеси, за да продължи човечеството в своя прогрес. Електронното обучение крие голям потенциал и до голяма степен е застъпено в нашето ежедневие – с употребата на Интернет и информационни и телекомуникационни средства. Имаме късмета да сме родени в най-благодатния на знание период в човешката история. Остава ни само да се възползваме от това.

Attachments:
Download this file (001.pdf)Информация за учениците и техните родители[Информация за учениците и техните родители]2262 kB2020-12-07 10:00

Контакти

Основно училище „Васил Левски“ - гр.Ботевград ул. „Александър Батенберг“ №14 Тел.0723 66821

Search